,,A Földünket nem a szüleinktől örököltük, hanem az unokáinktól kaptuk kölcsön.”

Belegondoltál már, hogy a leghétköznapibb dolgainkkal is milyen mértékben szennyezzük a Földet?

 Mindennap bemegyünk a boltba, letépünk egy nylonzacskót és kiválasztjuk, mi legyen a másnapi tízórai. Aztán miután hazaértünk átrakjuk az ételt egy uzsonnás dobozba és a zacskó már puff megy is a kukába. Te is így szoktad ugye? Észre sem vesszük, hogy ezzel a rengeteg szeméttel a saját környezetünket károsítjuk. Ráfogjuk a gyárakra a környezetkárosító anyagok előállítását, pedig valójában a jéghegyek között úszkáló szemétkupacokról jórészt mi tehetünk. Szerencsére egyre több ember ébred rá erre és tesznek is az ügy érdekében, például szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ez persze minden szempontból nagyon fontos és hasznos, de manapság ennél jóval többet is tehetnénk.  A leghatékonyabb megoldás az lenne, ha megpróbálnánk kiiktatni életünkből azokat az anyagokat, amelyek nem, vagy csak nagyon hosszú idő múlva bomlanak le. Elsőre ez nem is hangzik olyan nehéznek, de ha belegondolunk akkor mégis elég ijesztő. Ugyanis ezek az anyagok az életünk részévé váltak. Ott vannak élelmiszereinkben, sőt a tusfürdőkben, mosóporokban, különböző kozmetikai szerekben, arclemosókban, MINDENHOL (!!). De akkor hogyan élhetünk anélkül, hogy szennyeznénk a Földet? Mostanában szerencsére elég sok embert foglalkoztat ez a kérdéskör.

Nagy lépést jelent a változtatás útján, hogy olyan boltokat nyitottak, ahol a műanyagmentes, környezetbarát életet segítik, pártolják és népszerűsítik. Ezek az úgynevezett csomagolásmentes boltok. Én is ellátogattam egy ilyen üzletbe Székesfehérváron. Az elő benyomás túlszárnyalta minden elképzelésemet. Az egész olyan volt, mint egy néma segélykiáltás minden egyes elhajított csomagolóanyag és kivágott fa miatt. Mindemellett pedig csöndes volt, teljes kiegyensúlyozottságot és megnyugvást sugárzott. A polcok telis-teli vannak mindenféle szörpökkel, tésztákkal, aszalt gyümölcsökkel, egészséges nassolnivalókkal, takarító- és tisztálkodószerekkel. Egészen olyan, mintha egy új, színes, élettel teli bolygóra csöppenne az ember. A mosolygós anyukák gyermekeik kezét fogva betérnek ide, megtöltik az otthonról hozott üvegcséket, zsákocskákat, majd mielőtt fizetnének a kasszánál, engednek gyermekük kérlelésének és tesznek a sok holmi közé még egy kis cukormentes étcsokis gyümölcsöt is.

Megnyugtató és egyben felvillanyozó volt megélni mindezt. Jó lenne, ha minél több üzlet, köztük a nagy bevásárlóközpontok is átvennék ezt a gondolkodásmódot és egy hullámhosszon, közös erővel tudnánk elindulni a környezettudatosság útján egy zöld jövő felé.

Soha ne feledjük, hogy a Föld nem egyszerhasználatos!

Szöveg: Ruff Dorka (Ciszterci Szent István Gimnázium)
Fotó: Pintér Ádám (Óbudai Egyetem)