Amikor már a motornak is töltő kell – a jövőt milyen motor hajtja?

A Pécsi Tudományegyetem villamosmérnöki szakának 25 éves hallgatója, Fröhlich Balázs számolt be a napokban nekünk új találmányáról, a gyorsan tölthető, különleges dizájnnal bíró elektromos motorkerékpárjáról. Hogyan fér meg a munka és az egyetem egymás mellett? És ennek ellenére az ember még fiatal is tud maradni? Lássuk, hogyan oldja meg ezt interjúalanyunk!

#Hashtag: Mikor jött ennek a motornak a kifejlesztéséhez az ötlet? Hogyan jutott eszedbe?
Fröhlich Balázs. : Pontosan nem tudom. Már gyerekkoromban érdekeltek a motorok egy tv-sorozatnak köszönhetően, amiben amerikaiak szereltek össze choppereket. Nagy álmommá vált, hogy egy nap én is építsek egy motort. Persze a szüleim nem igazán örültek neki, tudták, hogy ez nem a legveszélytelenebb munka.

#: Miért pont villanymotor?
F.B.: Mert a jövőt látom benne. Sok egyetemi kutatásom fűződik a zöldtechnológiához és -energiához. Mindenképpen egy olyan dolgot szerettem volna feltalálni, ami hosszú távon kifizetődő és korszerű. Helytálló találmány, hisz a gépjárműipar egyre jobban húz a zöldenergia felé.

#: Miben más ez a motor, mint a többi, az elektromosságán kívül?
F.B.: Gyorsan töltődik az otthoni konnektorból is, emellett pedig a dizájnra fókuszálunk a leginkább. A motort alumíniumlapok borítják, ezeket lézervágó szabja formára és 3D nyomtató nyomtatja.

#: Kik szponzorálják a fejlesztést?
F.B.: Mivel ez egy igazán költséges projekt, így kénytelen voltam szponzorokat is bevonni. A teljes tervtől a prototípusig 2 év telt el, ebből  1-1,5 év volt a szponzorok felkeresése, szóval mondhatjuk azt, hogy ez egy igen fontos mozgatórugója volt a folyamatnak. Most jelenleg 3 pécsi és 1 pesti céggel működünk együtt.

#: Mikor volt az első igazi nagy áttörés, amikor ki tudtad azt jelenteni: végre célt értél el a sok munkával? Milyen érzés volt?
F.B.:
Leírhatatlan. Az első áttörést egy szeptember 22-i napra tenném, amikor kigurultam a garázsból az elkészült, működő motorral, amit 2 évig csak számítógépen láthattam, és én alkottam meg a semmiből. Olyan, minta az ember egy pillanatra átélné a teremtést.

#: Hogyan fér meg a munka és a feltalálás az egyetem mellett? Marad időd élni? Vannak hobbijaid?
F.B.:
Hát nem éppen a legjobban. Az elmúlt két évben inkább a motoron és egyetemi kutatásokon dolgoztam, szóval eléggé le vagyok maradva a szaktársaimhoz képest, gyanítom, hogy nem mostanában fogom befejezni ezt a szakot. Ami pedig a szabadidőmet illeti, imádom az extrém sportokat, például a gokartot, a wakeboardot és még sok egyéb mást.

#: Mik a vágyaid/terveid a jövőre nézve?
F.B.:
Most épp egy vállalkozás alapítás előtt állunk, ami nagy izgalommal tölt el, már csak azért is, mert ezt egy ugródeszkának tartom: a jövőbeli céljaim megvalósításához szeretnék minél több területen vállalkozni. Mostanában különleges érdeklődést keltett bennem az űrkutatás, és elképzelhetőnek tartom, hogy ezen a téren mennék  tovább a jövőben.

 

Szöveg: Fuják Csilla (Gulyás Evelin rádiós beszélgetése alapján)

Fotó: Táska Rádió és Csortos Szabolcs