Amit nem használunk…

Gondoltad volna, hogy az agyunk többre is képes?Általában 10 százalékát vesszük csak igénybe, pedig 2,5 gigabyte-nyi a memóriánk tartalma. Nem lenne nehéz számunkra akár lebegni, varázsolni vagy paranormális képességgel bírni (gondolatolvasás, láthatatlanság stb.), ha többet tudnánk felhasználni az agyterületeinkből – állítják a New Age mozgalom szószólói.

Ugyanis 100 milliárd idegsejtünkkel mi is a filmekben látott speciális effektekre lennénk képesek. Például nemrég láttam a Lucy Thriller című akciófilmet, főszerepben Scarlett Johansson és Morgan Freeman. Már csak a szereposztás miatt is megéri megnézni – nem akarok spoilerezni annak, aki még nem látta, de – eszméletlenül tetszett, amikor megszűnt létezni Lucy, és az összes tudást átadta egyetlenegy szuper pendrivon a tudósoknak. Ezt úgy sikerült kiviteleznie, hogy agya 100 százalékát használta, ám ezzel a saját vesztébe rohant.

A fentieket nemcsak kitalált forgatókönyv által lehet bizonyítani, hanem akár tudományosan is. Köztük Albert Einstein is ugyanezt vallotta. Erről írt tanulmányt Dr. James W. Kalat természetpszichológus: szerinte nincs közvetlen összefüggés az agy teljesítménye és aktivitási szintje között; ez a megfigyelés megzavarhatta a tudósokat, hiszen valamelyik nagy tehetségű személy kevesebb aktivitást mutatott, mint az átlagos személyek agya, viszont az ügyesebbeknek hatékonyabbak az agyi összekötettései.

Mégis vannak, akik ezt cáfolják: Barry Gordon nevetségesnek nyilatkozta a feltevést. Végül Barry Beyernstein agysebész hét fajta okot hozott nyilvánosságra, melyben megdől az elképzelés. Rajtunk áll, kinek hiszünk. Én továbbra is azt gondolom, ez mind megtörténhet.

Szöveg: Varga Dóra (Lánczos Kornél Gimnázium)

Forrás: Internet