Atlantisz és az elveszettek vagy elveszett atlantisziak?

Tény, hogy mindenki tud valamit róla, de nem biztos. hogy csakis a színtiszta igazságot, ugyanis nem mindegy, melyiket hallja az ember. Persze legendák keringenek körülötte, viszont ezek közül sok a cáfolható feltevés. Mégis mi történt valójában? Hol lehet? Tényleg létezett?

Atlantisznak két nagy korszaka volt: az Aranykor (ez volt angyalok kora) és amikor már mellőzték az angyalokat és magát Istent is. Ebből indul ki Platón – ismerős a neve? – görög filozófus, akinek leírásaiból ismertük meg a rejtélyes várost, ebből származik a későbbi elméletek nagy része. Efelől nincs kétség, és afelől sem, hogy „óriási sziget volt, nagyobb, mint Kis Ázsia és Líbia együttvéve. Héraklész oszlopain feküdt, egy kisebb szigetekből álló szigetvilág alatt. Kb. 9000 évvel Szolón előtt Atlantisz hatalmas királyság volt. Amikor mohó és agresszív birodalommá vált, az istenek parancsára elöntötte a tenger…”.

Tudományosan pedig: a jég olvadásával nőtt az óceán vízszintje, így kebelezett be szigeteket, szárazföldeket, beleértve az elsüllyedt metropoliszt is, viszont az sem kizárt, hogy vulkánkitörés okozott mindent. A kétezres évek elején, egy kutatókból álló csoport modern technológiával felszerelkezve vágott neki a felfedező expedíciónak. A megtalált romok a tenger legmélyén kísértetiesen hasonlítottak a leírtakra. Bizonyítékként a Yucatán kultúrákban – és Yucatán nincs lehetetlen távolságban a Bermuda-háromszögtől – úgy tartják, őseik egy kataklizma sújtotta elsüllyedt szigeten éltek, melynek neve Atlanticú volt.

Népe magasan fejlett, technikájuk megelőzte koruk tudományát is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A tengeri lakosok olyan csodálatos piramisokat építettek, amikre a mostani évszázad is képtelen lenne annyi idő alatt és ugyanolyan szerszámokkal. Valószínűleg arra a szintre emelkedtek, amelynél már csupán a puszta gondolataikkal képesek lehettek irányítani dolgokat.

Közülük voltak, akik a vízből kiemelkedve Egyiptomba mentek, ahol piramisokat készítettek, ahogy Dél-Amerikában és Ázsiában is.  Gondolták, ha sikerült víz alatt, akkor itt is menni fog. Céljuk az volt, hogy helyreállítsák, ami Atlantiszban volt. Felmerül a kérdés: nem jöhettek a Földön kívülről? Sokan állítják, hogy idegenek, akik egy nagy csillagközi bárkával utaztak vissza a sötét űrbe, ezért nincsenek meg a maradványaik…

Gondolom, most már Téged is hajt a vágy, hogy kiderítsd mi is történt igazából.

Szöveg: Varga Dóra (Lánczos Kornél Gimnázium)

Fotó és forrás: Internet