Az alvajárás tényleg betegség?

Egy genetikai adottság és az ehhez kapcsolódó stressz okozza az alvajárást. A gyerekek 15 százaléka, míg a felnőttek 4 százaléka tapasztalja inkább. Leggyakrabban a 8-15 éves korosztály észleli. Függ a ránk nehezedő nyomástól, amitől stresszes állapotba kerülhetünk, és ez kihatással van szervezetünkre is. Bár a kevesebb alvás közrejátszhat ennek a kialakulásában, valójában a mélyalvást szabályozó gének zavarodnak össze. Azok az emberek hajlamosabbak rá, akiknek legalább az egyik szülője alvajáró: ha ez igaz, akkor akár háromszoros esélyük van, viszont ha mindkét szülő, olyankor a hétszeresére nő ez a faktor.

Tévhit, hogy az éjszakai vándorokat hagyni kell, miközben ténykednek teljesen öntudatlanul, ugyanis a mélyálom fázisában járnak. Mindenképpen fel kell ébreszteni őket, mert ha nem, bajt okozhatnak másokra és saját magukra egyaránt. Extrémebb dolgok történtek már egy egyszerű alvajárásból, egy nő például 50 km-t vezetett, de volt olyan is, amikor egy 25 éves férfit találtak Brámában más lakásában, úgy, hogy több száz métert gyalogolt. Állítása szerint nem emlékszik semmire a történtekből, csak annyit mondott, az apjával tévézett és elaludt, ám nem tudja, hogy került oda.

Mindez elkerülhető, ha kellőképpen figyelünk a jelenségre. Megoldást erre is találhatunk: becsukunk minden ajtót, ablakot; biztonsági rácsokat szerelünk a lépcsőhöz; zárak elhelyezésével már jobb környezetet tudunk biztosítani így sokkal kedvezőbb helyzetet alakíthatunk ki.

Egy négygenerációs család génjeinek vizsgálatakor az derült ki, hogy az alvajáró családtagok mindegyikénél megtalálható egy hibás szakasz a 20-as kromoszómán. A washingtoni orvosi egyetem munkatársainak tanulmánya a Neurology című szakfolyóiratban jelent meg – írja az egyik tudományos újság.

Christina Gurnett és kutatócsoportja egy több nemzedékes családot vizsgált. Először a 12 éves lányt, Hannát, aki elég sokszor az utcákon kötött ki, amíg békésen szunyókált, mert ebben az állapotban képtelen gondolkodni, ugyanis pihenő-üzemmódban van ekkor az agya. A 22 családtagból kilencen alvajárók, ami azért nagy számnak számít. DNS-üket megvizsgálták, nyálmintát vettek mindenkitől, hogy megbizonyosodjanak a kutatók, arról, hogy mi okozza ezt a helyzetet. Többek szerint betegség, viszont mások azt állítják, nem az.

Szöveg: Varga Dóra (Lánczos Kornél Gimnázium)

Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/10272/az-alvajaras-okai
https://napidoktor.hu/alvas-eletter/az-alvajaras-kezelheto/