Egy kis mozi sosem ART – Európai Art Mozi Nap a Barátság Moziban

Október 14-én harmadik alkalommal rendezik meg az Európai Art Mozi Napot.

A program lényege, hogy  bemutassa az európai film sokféleségét , a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságát. Három új európai mű és három magyar alkotás – köztük egy felújított filmklasszikus – köré épülnek a programok, a mozik ezekből válogatva alakítják ki műsorukat, esetenként kiegészítve további európai filmalkotásokkal.

Az eseményt a Székesfehérvári Barátság mozi is megrendezi, a program 10.30-tól kezdődik, a film 50. évfordulójára felújított Egri csillagok bemutatásával.

Ezt követi 13:00-kor a Bergmann 100 című, Ingmar Bergman filmkészítő köré épülő svéd-norvég dokumentumfilm, mely sokszínű és árnyalt portrét fest a művészről.

A harmadik, és egyben premier előtti, vetítés 15.15-kor kezdődik, az Egy nap című magyar játékfilmet tekinthetik meg a moziba látogatók. A film világpremierje egyébiránt Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és FIPRESCI-díjat kapott és esélyes az Európai Filmdíjra is. A 99 perces film során egy 40 éves családanya életébe nyerhetünk betekintést.

 

Szöveg: Payer Réka (Vasvári Pál Gimnázium)

Forrás és kép: http://baratsagmozi.hu/