Idegen nyelvi kompetencia – fejleszd te is!

Május 18-án, azaz pénteken 8 órától kezdődnek az idegen nyelvi szóbeli kompetencia felmérései a nyolcadik évfolyamos tanulók számára. Hogy hogyan készülhetünk a számonkérésre? Néhány fontos tudnivalót a felkészülésről, mely nem az átlagos, magolós elveket követi. A felkészülési idő már nem túl hosszú 🙂 – de sosem késő elkezdeni!

Először is: 

Ha alaposan fel szeretnénk készülni, a legjobb, ha sorra átvesszük a megadott, előírt tételeket és szituációkat. A tételek altételekből állnak, melyeket egyszerű kidolgozni. A nyelvórákon általában már év elején szó esik ezekről. Lehet, hogy unalmas, néhol száraz dolgokról van szó, de a sikerek alátámaszthatják ezeknek a hasznosságát.

 

Másodszor:

Szókincsfejlesztés: jó, ha a számonkérés előtt kicsit felturbózzuk szókincsünket az adott idegen nyelvből. Hasznos lehet, mert olyan semmiképpen sem fordulhat elő, hogy leblokkolunk egy mondatnál, mert nem tudjuk a szó jelentését.

 

Harmadszor:

Ha már totál elment a kedved a nyelvtanulástól, ezzel egy kicsit izgalmasabbá teheted: ha van olyan magyar nyelvű könyv vagy film, amit már sokszor elolvastál vagy megnéznél, akkor itt az ideje, hogy ezeket újra elővedd, és az általad tanult nyelven éld újra az élményeket. Hidd el megéri, mert már úgyis kívülről fújod az egészet.

 

Negyedszer:

Ez az utolsó és egyben egy különleges tanács, de csak akkor, ha igazán bátor vagy: a beszélgetőpartner. Ha a többi tanács nem volt elég és készen állsz egy éles beszélgetésre, akkor keress fel egy külföldi iskolai honlapot és írj nekik személyes üzenetet. Megkérheted őket, hogy javasoljanak egy önként jelentkező beszélgetőpartnert, aki szívesen beszélget veled mindenről. A legfontosabb az, hogy meg mersz és meg is tudsz szólalni egy adott idegen nyelven. Ez kihagyhatatlan a teljes siker szempontjából, na meg persze az élmény és a barátkozás sem utolsó…

 

Szöveg és fotó: Németh Fruzsina (Ciszterci Szent István Gimnázium)