A játékstílus meghatároz

Szücs Edina sakkozó tehetséggel, egy székesfehérvári végzős diáklánnyal mélyedtünk el a komoly szellemi és fizikai munkát igénylő sportja világában.

Mióta sakkozol, és mi adta a kezdő lökést?  

Versenyszerűen nyolc éve sakkozom, előtte csak a sulis szakkörön játszottam. Jelenleg már a Géniusz SE Tata-Naszály egyesület tagja vagyok, de a Máv Előre fedezett fel engem. Bátyám régen sakkozott, és mint érdeklődő kistestvér figyelgettem, hogy mi is az, amivel foglalatoskodik. Kíváncsiságomat látva, elkezdett tanítgatni. Ő azonban hamar abbahagyta, így maradtam én.

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz?

Amire büszkébb vagyok az az Egyéni Korcsoportos Magyar Bajnokságon az U18-as kategóriában elért 2. helyezés, amivel belépést szereztem az Európa Bajnokságra Romániában (2017). Ráadásul ebben az évben csapatban megnyertük az Országos Ifjúsági Magyar Bajnokságot a Géniusszal. Ezeknek hála sikerült elérnem a Woman Candidate Master FIDE címet is (Női Mester jelölt).

Hogy kell elképzelni egy sakkedzést?

Régebben hetente 2-3 sakkedzésem volt plusz minden hétvégén versenyre mentem. Viszont idén érettségizek ezért csak 1-2 edzés fér bele (másfél-két óra hosszúságú). Ezek az edzések interneten keresztül zajlanak mivel a mostani edzőm Pálkövi József Nemzetközi Nagymester elég messze van Fehérvártól. Így megspórolunk pár órát, utazás helyett tudunk sakkozni.

Ilyenkor kielemezzük a meccseimet, hogy mit kellett volna máshogy csinálni, vagy milyen taktikai motívumot hagytam ki. Ezen kívül Nagymesterek játszmáit elemezgetjük az adott témához illően. Középjátékot és végjátékot tanulnunk leginkább.

Vannak típus helyzetek is, amiket mára már tanítanak, de persze sokat már tapasztalás alapján sem lép az ember. Mindenki lép egyszer egy nagyon durvát, amit alapvetően sosem ront el: sakkvakságnak nevezzük ezt a jelenséget, amik egyébként banális hibák.

Mit mondanál azoknak, akik nem tartják sportnak a sakkozást?

A sakkot mindenképp rendes sportnak tartom hiszen: ugyanolyan stressz faktorokat vált ki, mint például egy futó verseny, tehát a „drukk ott van”. Ugyanúgy vannak edzések edzőkkel, mesterekkel ráadásul nagymestereknek szekundásuk is van. Rendeznek belőle versenyeket (Világbajnokság, Olimpiák stb.) A sport megfogalmazása: meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése. A sakkminden kritériumnak megfelel.

Természetesen fizikálisan is kell sportolni emellett, hiszen a sakkhoz az állóképesség fejlesztése is elengedhetetlen. Öt-hat órás meccset végig kell küzdeni. Járok tornázni, jógázni és futni is. Hobbira kevés időm jut, de edzésen kívül is szívesen sakkozok, mondjuk interneten.

Nem tartod monotonnak?

Szerintem nem monoton. Nagyon sok újdonságot lehet benne felfedezni és saját magamat is jobban megismerem közben. A játékstílus is meghatároz.  Hogyha agresszív támadó játékos vagy, akkor türelmetlen és meggondolatlan személyiséged van. Ha pedig bezárkózó, passzívabb akkor félénk lehetsz kevés önbizalommal. Persze ez a két szélsőség. A játék azért is izgalmas mivel olyan, mintha egy háborúban lennék, ahol át kell vonulni  a seregemmel és az útvonalat keresem, különböző kombinációkat használva.

Mik az ezzel kapcsolatos jövőbeli terveid?

El szeretném érni a Női Nemzetközi Mester címet, amihez különböző Normákat kell tenni. Országos versenybíró is szívesen lennék, már egy versenyt le is vezényeltem a nyáron, de csak másodosztályú bíró vagyok még. Fő állásként nem tudnám elképzelni, esetleg másodállásként, de „hobbiként” mindenképp megmarad a jövőben is.

Szöveg: Sándor Tamara – Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

[radio_player id="1"]