„Ahogy a coaching megváltoztatta az életemet”

Nemrég egy fehérvári diák képviselte országunkat az olaszországi Jesoloban, a kick-box világbajnokságon, ahol bronzérmes lett. Engem teljesen magával ragadott az ő története és egy meglepő fordulat az interjú során közelebbi betekintést is engedett számomra Dávid életébe. Engedjék meg, hogy az alábbi interjúban bemutassam Önöknek Szabó-Tóth Dávidot!

Mi az, ami a legjobban tetszett a kick-box versenyeken?

Mi az, ami a legjobban tetszett a kick-box versenyeken?

Kezdetben leginkább a versenyrutin gyarapítása érdekében vettem részt mérkőzéseken. Az egyik ilyen versenyen pillantottam meg a szövetség nyári táborának plakátját, ahova később jelentkeztem is, hiszen annyira magával ragadott a kick-box szabályrendszere és hangulata. Nem sokkal ezután, 2016-ban egy budapesti egyesület is leigazolt. Azóta életformává vált számomra a kick-box és a versenyek is.

Hogyan tudod megvalósítani, hogy az edzések és versenyek mellett minden másra is jusson időd?

Igazság szerint, miután bebizonyosodott számomra a sport és a tanulás együtt nem megy, kénytelen voltam magántanulóvá válni.

Mi a legszebb élményed az eddigi sportpályafutásodból?

Az idei világbajnokság! Ez számomra egy olyan különleges élmény volt, amelyben ezelőtt még nem volt részem. Emellett pedig természetesen egy óriási megtiszteltetés is, hogy a hazámat képviselhettem.

Kérlek, mesélj nekünk a világbajnokságról!

Ez tulajdonképpen egy hétig tartó rendezvény volt, amely során meg volt határozva, hogy melyik napon mely ellenfelekkel kell megmérkőznünk, ettől függött a továbbjutásunk is. Én 2 kategóriában is indultam, a negyeddöntőig sikerült eljutnom.

Mi jelentette számodra a legnagyobb kihívást?

Véleményem szerint ebben a sportban a siker kulcsa az az, hogy amellett, hogy meglegyen bennünk az elhatározás, felül tudjuk múlni korábbi önmagunkat, ami számomra nem egy egyszerű feladat.

Mik a céljaid a jövőre nézve a kick-box kapcsán?

A rövid távú célom az az, hogy jövőre újra hazám színeiben küzdhessek az EB-n, valamint, a felnőtt válogatottban és VB-n is kipróbálhassam magam. A későbbiekben pedig szeretnék edzővé válni és segíteni az érdeklődőknek abban, hogy ez a sport az életük részévé válhasson.

Hogy képzeled el magad 5 év múlva, miként fogod élni a mindennapjaidat?

A fizikához kapcsolódó érdeklődésem révén a gépészmérnöki pályát érzem a legközelebb magamhoz és emellett másodállásban kick-box edzőként szeretnék dolgozni.

Eddig a pontig úgy gondoltam, hogy Dávid egy olyan sportoló, akinek természetes adottsága a laza hozzáállása, de itt jött a bevezetésben említett fordulat!

 Dávid az interjúban megosztotta velem, hogy már pár éve mentális tréner segítségével dolgozik, azaz hetente találkozik egy úgynevezett coachcsal, aki rávezeti olyan módszerekre, amelyekkel könnyebben kezeli a nehezebb szituációkat és képes kizárni a külvilágot a mérkőzéseken. Dávid szerint a mental coaching adta meg azt a pluszt is, amely segítségével, sokkal nyugodtabban tud kiállni a küzdőtérre és fejben is képes a jelenre koncentrálni.

Szöveg: Fónagy Kitti Márta – Vasvári Pál Gimnázium

[radio_player id="1"]