Cruzr, a robot, ‘aki’ helyettesíteni tudja az embert

Képzeld el, milyen lenne, ha a metróban az emberek között robotok is mászkálnának, és bármelyiküktől segítséget kérhetsz, például elvezetnek, ahova csak szeretnéd! Ezek a robotok emberként viselkednek, beszélgetnek veled, és bármilyen kérdésre azonnal választ kaphatsz tőlük. Viszont ez már nem képzelet, hanem a valóság:

Az Ubtech kínai eredetű, mára már világméretűre nőtt technológiai cég. Úttörők a mesterséges intelligencia és robotikai fejlesztésekben, többféle robotot is bemutattak már. Ezek között van játékfigura- és emberméretű is. Most az utóbbiról lesz szó: 2017 januárjában bemutatták Cruzr nevű robotjukat. A neve az angol ‘cruise’ szóból jön, aminek jelentése: egyenesen halad, megy. A robot 1,2 m magas, és annyiban hasonlít az emberre, hogy van két karja, amit úgy tud mozgatni, mintha igazi lenne.

Őt eredetileg ügyfelek útbaigazítására tervezték irodaházakba, közösségi terekre. Cruzr önállóan tud közlekedni, kezet fog az emberekkel az első találkozáskor, meg tudja határozni a saját helyzetét, és tudja azt is, hogy mit hol talál az épületen belül. Beszélni is tud, és felismeri azt, aki előtte áll. Videóhívást is lehet fogadni rajta keresztül. Egyelőre két nyelven, angolul és kínaiul tud. Mindennek tetejébe, ha megkéred, még egy pohár vizet vagy szendvicset is hoz neked.

Az Ubtech nemrég engedélyt kapott arra, hogy Kínában egy metróállomáson tesztelje a robotokat. Ők segítenek az utasoknak, útbaigazítják őket, vagy telefonbeszélgetést közvetítenek. Lehetséges, hogy hamarosan több helyen is meg fognak jelenni, és a jövőben akár minden otthonban is lehet egy ilyen robot.

Te örülnél egy ilyennek?

 

 

Szöveg: Hanti Márton

Fotó: Internet

 

 

 

 

[radio_player id="1"]