Egy bűbájos művésznő bámulatos estje

Ki vagy te, Abigél? Többek között erre a kérdésre is választ kaptak, akik 2019. február 21-én, csütörtökön ellátogattak Piros Ildikó színművésznő ámulatba ejtő estjére a Művészetek háza színháztermébe. A januárban megrendezett előadás osztatlan sikert aratott a résztvevők körében, ám a rendkívüli érdeklődésre való tekintettel a színésznő újra ellátogatott városunkba. A második előadásra 2 nap alatt elfogytak a szabad helyek, ami egyébként is várható volt a korábbi esemény után. A helyszínre érkezve egyértelműen látszott, hogy az idősebb korosztály volt többségben, de fiatalok egyaránt részt vettek ezen az elbűvölő előadáson.  Szabó Magda, Abigél, Katalin utca… A jelenlevők számára nem voltak ismeretlenek ezek a nevek, címek. Viszont az előadónő új kontextusba helyezte, ezeket a legtöbbek által ismert neveket így mindenki számára tartogatott valami újat ez a jeles rendezvény.             

          

Az előadás pontban 18 órakor kezdődött. Mindenekelőtt az egyik szervező köszöntötte a közönséget és ezt követően a polgármester úrnak, dr. Cser-Palkovics Andrásnak mondtak köszönetet a helyszínért és az újra megvalósuló előadásért. Kiderült, hogy városunk vezetője szintén kedveli Szabó Magda nagysikerű könyvét, az Abigélt és a belőle készült filmet is. Mindezek után a függönyök mögül felbukkant mindenki kedvenc Zsuzsanna testvére. Ezután következett az a pillanat, amikor sokak szemébe szökött könny, de ugyanakkor páran jót kuncogtak a művésznő első megszólalásán: „Jó estét kívánok, Isten áldásával!”

A filmben oly sokszor elhangzó, ikonikus köszönés után elkezdődött a 2 részből álló, egy részről vidám, másik oldalról szívmelengető est. A színésznő felolvasását egy érdekes és végtelenül kedves összeállítás kísérte, amely időnként elvarázsolta a közönséget, de ugyanakkor jól illusztrálta az egyik legkiválóbb magyar írónő, Szabó Magda életét és munkásságát.  

Végigkövethettük a színésznő által csokorba szedett gondolatokat, amiket tökéletes átéléssel és színészi profizmussal közvetített a közönségnek. Szabó Magdához kötődő kapcsolata nem merült ki annyiban, hogy az írónő könyvének megfilmesített változatában játszotta az egyik legelragadóbb szerepet. A való életben is szoros kötelék fonta össze életük szálait. Többször is kitért rá, hogy mit szeretett, csodált az írónőben a leginkább és ez még személyesebbé tette az estet. De a kettőjük viszonyán kívül főszerepet kapott az írónő férje, Szobotka Tibor is. Az írónővel való megismerkedésről, esküvőjéről és házas életéről szóló cikket is előadott a művésznő. Megdöbbentő volt hallani, hogy Szabó Magda számára milyen leírhatatlan boldogságot jelentett férje szeretete. Kitért az írónőnek a szüleivel és hazájával való kedves és nemes kapcsolatára, ezekben az esetekben az írónő egy videóinterjún keresztül osztotta meg gondolatatit. Ezenfelül örökbefogadott, ám imádott testvéréről, kiskedvenc kutyájáról, díjairól is hallhattunk érdekes történeteket és vidám anekdotákat. De mindeddig talán az egyik legfontosabb dologra nem tértem ki.                Kedves Olvasó, Ön is hiányol valamit az írásomból? Természetesen kihagyni semmiképpen sem szeretném az Abigélt, mert sokunkkal ez a könyv vagy éppen a film ismertette meg Szabó Magda munkásságát. Szívmelengető volt az a néhány bejátszás a filmből, amelyeket a művésznő válogatott ki a tévésorozatból. Ezt követően többet tudhattunk meg a filmben Garas Dezső által alakított Kőnig tanár úrról vagyis Abigél ihletőjéről és egyéb kulisszatitkokról egyaránt. A sokak által „rongyosra” nézett film teljesen új megvilágítást nyert az művésznő kiegészítéseivel, történeteivel.                       

A majdnem 2 órán át tartó előadás legvégén mindenki szeretettel a szívében indult hazafelé és biztosan mindegyik vendég elgondolkodott rajta, legalábbis a fejében ott motoszkált a gondolat, hogy az ő környezetében ki tölti be Abigél szerepét, mert ebben a teljesen átalakult világban szükség van egy Abigélhez hasonló, valódi hősre. Végül már csak egy kérdés maradt:

Ki vagy Te, Abigél?

Szöveg: Váradi Vivien Virág – Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola

[radio_player id="1"]