Eső előtt köpönyeg 2.

Mik azok a biztosítások? Miért fontosak? Honnan tudjuk, hogy mire van szükségünk? Pavlitzky Gáborral beszélgettem. Az előző cikk folytatása:

Hogyan működnek a biztosítások?

P. G.: Vegyünk egy konkrét példát. Nagyon sok embernek van mondjuk autója, amivel közlekedik. Az autókra kötelező felelősségbiztosítást kötni, amit az autó vásárlásakor meg kell tennünk. Onnantól kezdve, hogy ezt megtettük, ennek fizetjük a díját. Választhatunk, hogy ezt havonta, negyedévente, félévente, vagy akár évente szeretnénk megtenni, de van egy éves díj, amit ki kell fizetnünk. Ezért cserébe, ha balesetet okozunk a gépjárművünkkel, akkor a biztosító helytáll helyettünk, és megtéríti az általunk okozott kárt a kár elszenvedőjének.

A biztosítások eredetileg a veszélyek ellen védték meg az ügyfeleket, de az utóbbi évtizedekben elterjedtek azok a biztosítások, amelyek tulajdonképpen megtakarításként is működnek. Ennek a legismertebb fajtája a nyugdíjbiztosítás, amelynek lényege, hogy aktív éveink alatt jövedelmünk egy részét félre tesszük, ezt a pénzt elhelyezzük egy biztosítónál aki számunkra azt befekteti, megőrzi. Így amikor nyugdíjba vonulunk, és a jövedelmünk lecsökken, ebből a megtakarításból ki tudjuk pótolni, és az életünk továbbra is komfortosan telhet.

A biztosítási díj fizetőjét nevezzük szerződőnek, a biztosítás által védett személyt pedig biztosítottnak. A szerződőnek tizennyolc éves kor felett kell lennie, de a biztosított akár egy csecsemő is lehet. A biztosított állandó, de a szerződő többször is változhat.

Miben különbözik a magyar rendszer az Európa többi országában működőtől?

P. G.: Az európai uniós jogharmonizációnak köszönhetően nem hiszem, hogy jelentős különbségek lennének a biztosítók működésében, szolgáltatásaiban. Ami különbség, az főleg az ügyfelek biztosításhoz való viszonyában érhető tetten.

Mikor érdemes biztosítást kötni?

P. G.: Mindenki által ismert szólás az „eső után köpönyeg”. A biztosítások lényege pontosan az, hogy az eső előtt vegyünk köpönyeget. Előre kell gondolkodnunk, hogy még a baj bekövetkezte előtt megkössük a biztosítást. Ezért is ajánlott egy biztosítási tanácsadó igénybevétele, aki hivatásából eredően jobban fel tudja mérni az adott egyénre leselkedő kockázatokat.

Hogyan tudunk biztosítást kötni?

P. G.: Nagyon sok online felületen, biztosítók felületein, különböző alkusz cégek felületein, illetve akik biztosítási tanácsadást szeretnének igénybe venni, azok a tanácsadást végző szakemberen keresztül is megköthetik biztosításaikat.

Az alkuszok tevékenységének lényege, hogy a különböző biztosítói ajánlatokat összehasonlítják és ezáltal segítenek kiválasztani a legideálisabb megoldást.

Kik azok a biztosítási tanácsadók? Hogyan tudunk kapcsolatba lépni velük?

P. G.: Az interneten nagyon sokan hirdetik ezt a tevékenységet, a biztosítók oldalán is tudunk kontaktot találni. Ma Magyarországon körülbelül harmincezren dolgoznak ebben a szakmában, tehát azt gondolom, hogy mindenki számára elérhető szolgáltatásról van szó.

Annyi féle biztosítás van, mint égen a csillag, így egy átlagemberben sokszor fel sem merül, hogy milyen helyzetekre tud védelmet szerezni.

Biztosítási tanácsadónak nem lehet iskolában tanulni, az itt dolgozók többsége valamilyen véletlen során került erre a területre. Ehhez a képzést általában a biztosítók végzik, de van szakképzés is. Éppen amiatt, hogy nem iskolában tanítják és mert a képzés színvonala egyenetlen, az emberek sok képzetlen és nem elég felkészült tanácsadóval találkoznak, rossz tapasztalatokat szereznek. Így a későbbiek során is, mikor szükségük lenne biztosításra, ódzkodnak ezeknek a döntéseknek a meghozatalától.

A biztosítási tanácsadóknak van egy nyilvántartása az MNB (Magyar Nemzeti Bank) honlapján. Itt egyébként az is kiderül, hogy ki mióta van a szakmában, de nem önmagában az jelenti a biztosítékot, hogy ki mióta dolgozik, hiszen egy kezdő tanácsadó is lehet nagyon jól felkészült. Sajnos ezzel kapcsolatban pont olyan esélyeink vannak, mint bármi mással kapcsolatban. Mikor bemegyünk egy fodrászhoz sem tudjuk, hogy ő jól vág-e hajat vagy sem. Ezért mások tapasztalataira hagyatkozunk, főleg az ismerőseinket tudjuk megkérdezni.

Hogyan döntsünk a biztosítók között?

P.G.: Ez egy nagyon nehéz döntés, a törvényi szabályozás törekszik arra, hogy a különböző termékek összehasonlíthatóvá váljanak, ezért az ügyfelek számára segítséget nyújtanak az összehasonlító adatlapok amik a biztosításokhoz elkészülnek. Úgy gondolom, hogy a legtöbb termék túl összetett ahhoz, hogy egy ehhez nem értő laikus ember biztosan jó döntést hozzon, ezért megint csak kiemelném a tanácsadók szerepét, akik megbízható szakemberekként segíthetnek a döntések meghozatalában.

Szöveg: Pavlitzky Laura – Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

[radio_player id="1"]