Eső előtt köpönyeg 1.

Mik azok a biztosítások? Miért fontosak? Honnan tudjuk, hogy mire van szükségünk? Pavlitzky Gáborral beszélgettem.

Mióta dolgozol a biztosítás szakmában?

P. G.: Lassan egy évtizede. Mint oly’ sokan, én is biztosítási tanácsadóként kezdtem a pályafutásomat, majd később egy kisebb csoportot irányítottam, öt éve pedig a tanácsadók képzésével foglalkozom.

Mi az a biztosítás?

P. G.: A biztosítás egyfajta segítség. Minden embernek alapvető vágya, hogy ha valamilyen baj éri, akkor legyen kire támaszkodnia, legyen egy segítsége. A biztosítás ezt tudja megadni az ügyfeleknek.

Tálalás Át Újság, Nyereség, Veszteség Kockázata

Hányféle biztosítás létezik?

P. G.: Hányféle madár létezik? Rengeteg. Nincs olyan dolog a világon, amire ne lehetne biztosítást kötni, – vagy legalábbis nagyon kevés ilyen dolog létezik. Alapvetően három nagy csoportba sorolhatjuk őket: vannak vagyontárgyaink, azoknak a biztosításáról beszélhetünk, vannak járműveink, ezeknek a biztosításáról tudunk beszélni, valamint az életünkre is tudunk biztosítást kötni.

Forgalmi Dugó, Forgalom, India, Utca, City, Út

A biztosító legfontosabb tevékenysége az, hogy úgynevezett kockázatközösséget szervez azokból az emberekből, akik egy bizonyos veszéllyel szemben meg szeretnék magukat védeni. Ezeket az embereket összetereli, és a számukra egy díj ellenében nyújtja a szolgáltatásait. A veszély bár mindenkit fenyeget, de a kockázatközösségből csak néhány tagot fog ténylegesen érinteni. Azt persze nem lehet tudni, hogy kit.

Lány, Nő, Sundress, Farmerszín, Vest, Divat, Kalap

A kockázatközösségen érthetjük például a fiatalokat. Nem mindenkit ér baleset, nem mindenkinek lopják el a laptopját, de azt előre nem tudhatjuk, hogy ez kit fog érinteni. Ez az a kockázatközösség, amit a biztosító összeszervez és aki ezen belül bajba kerül, annak tud segíteni.

Melyek a legfontosabb biztosítások a fiatalok számára?

P. G.: A fiatalok számára is akár mindhárom biztosítási kategória nyújthat válaszokat. Egy fiatalnak is lehetnek vagyontárgyai, drága sportfelszerelése, kerékpárja, elektromos rollerje, de akár már autója is. Persze az ő életvitelük is hordoz magában kockázatokat, úgyhogy különböző személybiztosításokat is választhatnak.

Térkép, Utazás, Utazási Térkép, Feltárása, Térképészet

Az utasbiztosítások azoknak jók, akik sokat utaznak, vagy esetleg külföldön tanulnak. Itt is érheti őket baleset, betegség, szorulhatnak orvosi ellátásra. Ezek Nyugat-Európában nagyon sokba kerülnek, de ha van egy biztosításod, akkor az fedezni tudja ezeket a költségeket. Utazás során gyakran felmerülhet a poggyászoknak az eltűnése, valamint ellophatnak nagyobb értékeket is, mint például laptopok, telefonok és fényképezőgépek. Egy utasbiztosítással ezeknek a pótlása is megoldható. A jövő nyáron induló külföldi nyelvtanulási programok kapcsán is felmerülhet ilyen igény, hiszen egy egyszerű baleset ellátása is rögtön több száz euróba kerülhet. Egy fogászati probléma költsége akár a több ezer eurót is elérheti. Nem kell nagy tragédiára gondolni, de egy egy-két hetes külföldi nyaralást könnyen tönkre tehet egy ilyen költség hirtelen felmerülése.

Vannak speciálisan gyerekek, iskolások számára kialakított biztosítási konstrukciók is, ezek általában baleseteknél, kisebb betegségeknél vagy iskolai lopásoknál nyújthatnak segítséget.

A biztosítási igények felmérése legtöbb esetben közreműködő segítségével lehetséges, az emberek nem nagyon ismerik ezt a területet, ezért kevés ember tudja magától eldönteni, hogy pontosan mire is van szüksége és milyen kondíciókkal kell, hogy megkössön egy szerződést. Ezért ma nagyon sokan az internetet, illetve még ennél is sokkal többen, a személyes tanácsadást veszik igénybe. Mindenkinek van szüksége biztosításra, csak nem mindig tud róla.

Milyen oldalalakon, hogyan tudunk ezzel kapcsolatban megbízható információt találni?

P. G.: Ha a megbízhatón van a hangsúly, akkor nem olyan könnyű eligazodni. Információt sokat lehet találni az interneten, vannak ezzel a témával foglalkozó szakmai oldalak. Elsősorban megbízható információt a biztosítók oldalain lehet találni, ezt tudom ajánlani.

Folytatjuk!

Szöveg: Pavlitzky Laura (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
Fotó: pixabay.com

[radio_player id="1"]