Férfias és kemény szakma

Fiú táncosokat kértünk meg, hogy meséljenek miért pont ezt a sportot választották, és milyen küzdelmekkel, erőfeszítéssel jár ez a sokak által lányosnak tartott sportág.

Saját észrevételem szerint, az emberek nem igazán látják, hogy mi is van a tánc mögött, csak azt a pár percet, amit a színpadon bemutat az előadó. Nem látják, hogy ez mennyi fizikai, és lelki küzdelemmel jár. Nem tudják, hogy mennyi munka volt egy koreográfiával, vagy egy-egy lépéssel. Férfias, és kemény szakmának tartom. Csak nézzünk meg egy profi balett táncost, rengeteg izom, és egy gyönyörű testalkat, és emögött meg rengeteg küzdelem, lemondás, és izzasztó edzés – nyilatkozta a 18 éves Kindl Gábor a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulója, és a Step and Style Studió tagja.

Gábor óvodás kora óta táncol, és az évek alatt rengeteg táncstílusban kipróbálta magát: néptánc, akrobatikus rock and roll, hip-hop, swing, társastánc.

Nyolcadikasként a továbbtanulásom érdekében részt vettem a Gorsium nyíltnapján, és itt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ez a táncstílus – kortárs modern tánc – amit kerestem. Szerettem nagyon néptáncolni, de valahogy sosem éreztem annyira magaménak. Most már tudom, hogy a kortárs modern tánc az a stílus, amiben teljesen ki tudom élni magam, ez áll igazán közel a lelkemhez, ez az, ami által ki tudom fejezni az érzéseimet. 

 A sikeres felvételi után az iskolában vettem részt először balett órán is – mesélte Gábor.

A kortárs modern tánc a szívem csücske.

Fellépéseken, versenyeken vesz részt, például a Fehérvár táncosa tehetségkutatón szólistaként indult. Komoly tervei vannak vele, hisz továbbtanulni a Táncművészeti Egyetemen szeretne, aztán táncolni társulatban, színházban, vagy akár tanítana is. Régebben sokkal jobban foglalkoztatta mások véleménye, de ma már egyre jobban át tudja adni magát a táncnak:

Nagyon rá tudok görcsölni egy fellépésre, vagy versenyre, például legtöbbször attól félek, hogy elcsúszom. De mostanában egyre jobban el tudom magam engedni, és átadni magam a koreográfiának.  Ha emlékezetem nem csal, akkor nem igazán szóltak még be eddig emiatt, maximum egy-egy tekintetből tudtam leszűrni az adott illető véleményét, gondolatát. Őszintén szólva, középiskola első évében szégyelltem, hogy táncolok, és úgy éreztem, hogy emberek kinéznek emiatt. Ma már nem igazán foglalkoztat ez a dolog, elengedtem, ahhoz túlságosan szeretem csinálni ezt, hogy mások lehúzó véleményével törődjek.

A hip-hop táncos 17 éves Szarka Norbert a székesfehérvári Free Spirit tánciskola tagja, azt nyilatkozta, hogy sosem szóltak még be neki amiatt, hogy táncol, nem is tapasztalt fellépésen ellenszenvet. Fellépések mellett rengeteg versenyről kiváló eredménnyel tért haza szóló táncosként, csak úgy, mint csapatban. Legutóbbi versenye az októberi világbajnokság volt, ahol a csapatával második helyezést értek el.

Nem véletlen, hogy hét éve űzi ezt a sportot, hisz ebben találta meg önmagát: a pörgés, a zenék az, ami leginkább ideköti. Ez idő alatt sokfajta stílust kipróbált hip-hop on belül is, legközelebb az újfajta, modern stílusok állnak hozzá, mint például a house, vagy a popping.

Utalva a hiphop történelmére: főként férfiak kezdték el ezt a stílust. Személy szerint ezt tartom a legférfiasabb táncnak, de a többi stílusban is ugyanúgy fizikailag erősnek kell lenni. Rengeteg energiát, szellemi erőt igényel, sok edzésre,workshopra kell járni hogy még jobban fejlődjön a táncos – mondta Norbert.

Szöveg: Sándor Tamara – Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

[radio_player id="1"]