Ide várnak vissza

A székesfehérvári énekesnő, Orsovai Reni betekintést ad zenei karrierjébe. Az interjú alatt egészen a kezdetekig visszamegyünk, de természetesen az ,,A Dal” című televíziós műsorról is esik néhány szó.

Hogy kezdődött a zene iránti szereteted?

Még 6 éves koromban beíratott apukám zongorázni, ekkor kezdtem el ismerkedni a zenével. Majd általános iskolában ének-zenei osztályba jártam, kórusban énekeltem, különböző fellépéseken, kórusversenyeken léptem fel. Akkor még gyerekcipőben járt a dolog, komolyabban csak 15 évesen kezdtem el foglalkozni a zenével, amikor felvettek a Hang-Szín-Tér Művészeti iskola jazz-ének szakára. A középiskolában kezdtem el képezni a hangomat, majd a Kodolányi János Egyetem jazz-ének előadóművész szakán folytattam a tanulást. Persze, sok olyan dolog van, amit iskolában nem feltétlenül lehet megtanulni, ezért otthon is próbálom képezni magam.Hol és milyen formában szoktál énekelni?
Szerencsére több formációban is kapok lehetőséget a fellépésre, mindegyik más zenei stílust képvisel. A rapper, dalszerző Deniz élő formációjának énekeseként számos koncerten énekelhettem a nyáron, fesztiválokon, különböző klubokban és remélhetőleg hosszú évekig fogunk még így működni. Emellett van egy saját zenekarom ami “Nene” névre hallgat, velük is egyre több lehetőséget kapunk, hogy bemutassuk a zenénket. Valamint Rácz Gergő és a Spencer Hill Magic Band vokalistájaként is dolgozom.

Említetted, hogy saját zenekarod is van. Mesélnél róla pár érdekességet?
A,,Nene” zenekar nevét ugyan nem én találtam ki, de mégis hozzám köthető. Kiskoromban ugyanis nem tudtam kimondani az “R” betűt, ezért valahogyan a Reni helyett Nenének hívtam magam. Sokáig ez volt a becenevem, a zenekarom pedig úgy döntött, tartsuk meg és legyen ez a banda neve. Kodolányis diáktársaimmal alapítottuk meg a zenekart lassan 2 éve. Csak és kizárólagosan saját számokat játszunk, jól ki tudjuk élni alkotó hajlamainkat, és mindenki rendszerint beleteszi a saját ötleteit a számokba. Szeretnénk minél több emberrel megismertetni a zenénket, és szórakoztatni. Több klubkoncert is vár ránk a tavasszal, a nyáron pedig fesztiválokon szeretnénk zenélni. A közeljövőben pedig 3 új számmal jövünk, a stúdiómunkálatokon már csak a felvételek finomítása van hátra.

Legutóbb ,,A Dal” című televíziós műsor keretein belül láthattunk. Milyen Denizzel együttműködni, illetve az élő műsort hogy éled meg?
Az ,,Ide várnak vissza” című szám nem épp a Dal nevű műsorra íródott. Megbeszéltük Denizzel, hogy csinálunk egy közös számot, mivel elég jól működünk együtt a színpadon.  Sokfelől hallottuk, hogy érdemes lenne elküldeni a dalt az Eurovíziós Dalfesztivál magyar előválogatójára, és végül így tettünk. Mindig is szerettem a tv-s produkciókat, imádom az előkészületeket, a színfalak mögött lenni, és a másik oldalról is megélni a műsort, nem csak a televízió előtt. Talán az egyetlen nehézséget az okozza, hogy alapvetően a zenekar nem ilyen közegben működik. Furcsa megszokni, hogy nem csak a “mi közönségünk” hallgat minket, mint ahogyan a koncerteken. Az élő műsor pedig amúgy is nagy terhet tesz a vállunkra. Nem szabad hibázni. Ettől függetlenül nagyon örülünk, hogy ezt is megélhetjük és élvezzük minden pillanatát. Videoklip is készült a dalhoz, hamar megcsináltuk, gyakorlatilag egy nap alatt. Budapest legszebb helyszíneit jártuk be és próbáltuk bemutatni, milyen gyönyörű is a fővárosunk. A szám rendkívül fontos mondanivalóval bír, ami egyáltalán nem politikai szemszögből íródott. Egyszerűen csak szeretnénk kinyilatkoztatni, hogy milyen szép a mi kis hazánk, és mindent összevetve, örülhetünk, hogy csodálatos múltú épületek és tájak mellett élhetünk. Mert hazája csak egy van az embernek, ahová mindig visszavárják!

Szöveg: Sándor Tamara – Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

[radio_player id="1"]