Katonazenész élet Székesfehérváron

Székesfehérvár a katonai kultúra szempontjából igen fontos város. Az itt lakók közül bizonyára már sokan a szívükbe zárták az egyenruhás zenészeket, akik nem csak szórakoztatják a közönséget, de a haza védelmezői is.

Milyen kötelességei, feladatai vannak a székesfehérvári katonazenészeknek azon kívül, amit mi, civilek is láthatunk? Ebben a témakörben beszélgettem édesapámmal, Ruff Tamás őrnaggyal, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmesterével.

A katonáknak rengeteg olyan feladatuk van, amiket a civilek nem látnak, ezért eszükbe sem jut, hogy olyasmivel is foglalkozunk, mint például a gyakorlatok, tréningek, lövészet, kiképzési feladatok, amikkel a képességeinket fejleszthetjük. Ezt leginkább egy sportoló munkájához tudnám hasonlítani, aki naphosszat edz azért, hogy elérje a célját és megnyerje a versenyt. A szurkolói közül viszont kevesen látják azt a munkát és befektetett energiát, ami a dobogóig vezetett. Egy katonának nem csak az ellenségtől kell megóvnia az országot, hanem segítséget kell nyújtania akkor is, ha országon belüli természeti katasztrófa adódik. Ilyen helyzetek például az árvíz vagy a belvíz, ami kis pusztítás következtében is nagy károkat tud okozni.

– Ha ilyen méretű probléma adódik, kik végzik a mentést? Milyen részekre tudnád osztani a katonaságot?

– Az alakulaton belül több alegységet különböztethetünk meg. Ilyenek például a kapcsolattartással foglalkozó katonák és a toborzóirodák. A harmadik alegység, amit megemlítenék, a díszelgő katonák. Ide tartoznak az olyan katonák, akik részt vesznek a katonai díszünnepségeken, koszorúzásokon, temetéseken. Ide tartozik a katonazenekar is. Az országban 10 ilyen zenekar működik jelenleg, ebből 3 Budapesten, 7 pedig szerte az ország különböző pontjain.

Neked, mint a Székesfehérvári Katonazenekar karmesterének milyen feladataid vannak a hétköznapokban?

Évente átlagosan 130-150 fellépéssel lehet számolni, tehát körülbelül miden második napra jut egy elvégzendő feladat. Ebből az következik, hogy az egyes fellépésekre nagyon kevés a felkészülési idő, tehát a katonazenészek munkájában nagyon fontos a gondos, alapos munka.  A zenélés mellett azonban nekünk is fontos a testünk karbantartása is. Évente kötelező fizikai felmérésen veszünk részt, amire egyénileg készülünk.

Ha jól tudom városunkban hamarosan nagy változás fog bekövetkezni a katonai életben. Tudnál erről is mesélni egy kicsit? Miben fogja ez megváltoztatni a hétköznapjaitokat?

A honvédelmi miniszter bejelentette, hogy a teljes katonai vezetés Székesfehérvárra költözik. Ez számunkra több protokoll kötelezettséget jelent majd. Valószínűleg több külföldi katona érkezik majd a városba, ami a zenekarnak nemzetközi ismertséget is hozhat. Bővül az alapvető feladatkör, így talán nagyobb az esély új zenészek felvételére is. Remélem, hogy a változások a katona kultúrára is jó hatást gyakorolnak majd.

Sok sikert kívánok a további eredményes munkátokhoz!

Szöveg: Ruff Dorka – Ciszterci Szent István Gimnázium

[radio_player id="1"]