Klímamozgalom

A változás jön: ha tetszik, ha nem. Na de hogy milyen változás, az rajtunk múlik.

Megtelt a Városház tér diákokkal, de még felnőttek is csatlakoztak pénteken délelőtt a klímamozgalomhoz. A három főszervezőnek (Kecskés Timi, Mészáros Tamás, Szobol Zsolt) köszönhetően Székesfehérvár is részese lett a világméretű kezdeményezésnek, ezáltal egy a mindennapjainkat meghatározó kihívásra felhívva a figyelmet.

Városunk polgármestere, dr. Cser-Palkovics András beszédében arra mutatott rá, hogy cselekedjünk is, ne csak beszéljünk a problémáról.

  • Ezen a területen legfőként tettekre van szükség, és generációk közötti összefogásra. – dr. Cser-Palkovics András beszédéből kiemelve.

Kecskés Timi egy társával iskolákat járva tart előadásokat a hulladékcsökkentésről. Meghatódott, mikor meglátta mennyien eljöttek, mert ezáltal rengeteg emberhez eljuthatnak az itt elhangzott gondolatok.

  • A világ fejlettebb részén élők úgy fogyasztanak, mintha nem lenne holnap. Ezzel azt érik el, hogy nem is lesz holnap. Elég lenne először csak magadért tenni, és ezzel a bolygóért is teszel. Például legközelebb nem veszed meg azt a pólót, ha utánanéztél, és tudod, mi a valódi ára, ami nem a pénz… – Kecskés Timi beszédéből idézve.

A városban rengeteg helyen vállalhat az ember önkéntes munkát, sok helyen elkél a segítség, kezdeményezésekben például faültetésben, vagy szemét szedésben is részt vehet, aki tenne a környezetéért.

Mészáros Tamás, egy telekis diák volt a harmadik felszólaló. Kérdésekkel vonta be a közönséget a beszédébe: ki az, aki ugyanabban a dobozban viszi minden nap az uzsonnáját az eldobható szatyrok helyett?  Nekem úgy tűnt, ő is meglepődött azon, hogy mennyien emelték fel a kezüket az egymást követő kérdések után.

A közönségben kifigyeltem, ki tette fel többször a kezét, és odamentem hozzá beszélgetni. Schin Regina környezetmérnök szakon tanul, és ilyen módon óvja a környezetét:

  • Bevásárláshoz saját vászontáskát viszek, zacskópótlót használok például pékáruk esetén, szilárd sampont és tusfürdőt használok, szinte mindig csapvizet iszom, itthon komposztálunk, szelektíven gyűjtöm a szemetet, és vásárlásnál mindig megfontolom, hogy mire van ténylegesen szükségem. Most például a mosható betéttel kísérletezek, mert egyrészt egészségesebb is, mint az eldobható társai, másrészt meg környezetbarát – Schin Regina.

A közönség is aktívan részt vett a programban: rengeteg műanyag palackot tapostunk laposra együtt, ezzel egy „PET palack hegyet” készítve. Ráadásul többen érkeztek feliratos táblákkal, de akadt, aki saját készítésű pólót is viselt.

„Amikor az utolsó fa elpusztul, és a folyók mérgezettek, akkor fogtok rájönni, hogy pénzt nem lehet enni.” – ez a felirat olvasható Horváth Panna egy Telekis diák tábláján. Megkérdeztem miért pont ezt az idézetet választotta.

  • Ez az üzenet azoknak szól, akiknek a pénz, a profit, a bevétel fontosabb, mint az élhető jövő. A legkörnyezetszennyezőbb gyárak, iparok fejei nem akarnak környezetbarátabb útra térni, mert csak a pénz, a profit, a bevétel számít nekik. Szerintem szabályozni és büntetni kellene a környezetszennyezést, csak így lehet megállítani a nagyvállalatokat. Ezek a klímamozgalmak nagyon sokat érnek, hiszen a hírekbe bekerül általuk a klímaváltozás fogalma, és egyre több ember jön rá, hogy valamit tenni kéne, és ami még jobb, hogy tesz is – Horváth Panna.

Szöveg: Sándor Tamara
Fotó: Pintér Ádám

[radio_player id="1"]