Másfél óra a 70-es években

A 70-as évek egyik legmeghatározóbb együttesét, gondolom, senkinek nem kell bemutatni. Az ABBA-ért még ma is milliók rajonganak elképesztő zenéjüknek köszönhetően. Épp ezért született az ötlet, hogy a Móri Ifjúsági Fúvószenekar összeállítson egy koncertet a legkedveltebb számaik közül.

A zenekar nem csak a közeli városokban ismert. Már 1981 óta folyamatosan halmozza az elsöprő sikereket, mind itthon, mind külföldön. Minden évben számos felkérést kap. Magyarországon főként évközben utaznak koncertről koncertre, nyáron pedig mindig 2 külföldi turnét vállalnak. A fiatalok így eljuthatnak akár Csehországba, Olaszországba vagy éppen Finnországba.

 A tagokat sokszor cserélik, van, hogy egyesek elköltöznek vagy munkát vállalnak az egykori diákok, de soha nem kell félni attól, hogy nem lesznek elegen. Minden évben számos új zenész csatlakozik a csapathoz.  Ma már majdnem 100 tagból áll a zenekar.

2019. december 20-án rendezték meg először Móron az ABBA show-t. A körülbelül 500 férőhelyes sportcsarnokot teljesen megtöltötték a vendégek, és még így is maradtak hozzátartozók, vagy csupán érdeklődők, akik nem tudtak eljutni a koncertre. Éppen ezért, hogy senki ne maradjon ki a jóból, 2020. február 15-én ismét megrendezték a show-t.

A felkészülés már fél éve tartott. Az első koncerten olyan híres számok voltak a műsorban, mint például a Mamma mia, az S.O.S., vagy a Dancing Queen. Énekeseknek a bizottság Ress Hajnalkát és Solti Ádámot kérte fel, akik első alkalommal is hatalmasat dobtak a hangulaton. Várhatóan így lesz ez most februárban is. Azonban az utóbbi koncerten táncosok is felléptek, és ahogyan előzőleg, most sem csak sötétben játszottak. Különböző fényjátékokkal is feldobták a koncertet.

Az ABBA-ról: 1972-ben alapították az együttest, és ’74-ben lettek világszerte híresek, amikor a Waterloo című számukkal megnyerték az Eurovíziós dalfesztiváltvált. Nevük a 2 női (Anna és Frida) és a 2 férfitag (Benny és Björn) nevének kezdőbetűjéből született. Ez volt az első olyan együttes, ami saját clippel rendelkezett. Pályafutásuk során körülbelül 400 millió lemezt adtak el. ’82-ben azonban a tagok elhatározták, hogy szünetet tartanak, de ez annyira elhúzódott, hogy az ABBA végét jelentette.

Szöveg: Dittinger Léna (Lánczos Kornél Gimnázium)
Fotók: Internet és a szerző