TÖBB VAGY, HA ADSZ! – 72 óra kompromisszum nélkül

„Aki másokat felüdít maga is felüdül.” Október 13. és 15. között megint fiatalok ezreit mozgatta meg az evangélikus, református és katolikus összefogással szervezett önkéntes akciósorozat. Darvas Márton, a program főkoordinátora mesélt róla.

 

A 72 óra figyelemfelkeltő akciósorozat. És noha „csak” három napig tart, 7-8 ezer fiatal gyűlik össze, és 3000 munkát végez el. Az önkéntesség értékére akarják irányítani vele a figyelmet: „Merjünk nyitni mások felé, merjünk adni, szeretni!”

A „kalandtúrás” jelleg, amelyre utal, valóban fontos ismertetőjegye, és nagy szükség is van rá, hogy izgalmas, menő dolog legyen a fiatalok szemében. Fontos és jó ez a három nap azért is, mert más képet nyújt az önkéntességről, mint ami a többségben él róla. Választhatjuk ezt az utat, hogy segítünk másoknak, vagy választhatjuk az önzőség útját, DE mindegy, mennyi a pénz, a lelkünk szenvedni fog – fogalmazta meg Darvas Márton. Lelki érték, ha másokon segítünk. Egy mosoly, egy ölelés mindenkinek jól esik. A 72 órával megtapasztalhatják, hogy ők is részesei lehetnek ennek, és hogy ez milyen felemelő érzés.

„Nagyon fontos egy egészséges társadalom szempontjából az, hogy azok az emberek, akiknek időben, erőben, anyagi javakban több van, mint a szegényeknek, vagy mint az átlagnak, azok áldozzanak erre. Persze ez egy nehéz döntés. Megválni a dolgainktól, ingyen odaadni valamit, de ugyanakkor, ha az ember ezt a döntést meghozza, hogy inkább segítségre szenteli erőforrásait, akkor azt gondolom, ez az ember lelkének is jót tesz. Ezt nem mástól kell elvárni, ennek egyszerűen belülről kell jönnie.” –mondta Horváth Boldizsár, a Kelemen Kabátban énekese, a program nagykövete.

Az értékek bennünk vannak, ezeket kell megismerni.

 

 

 

Szöveg: László Vivien

Fotó: Táska Rádió

[radio_player id="1"]