Vxg2#, avagy a Szabó Krisztián Sakkiskola

Mi ez? Mit jelent a V betű? És az x? Na és a kettes meg a hashtag? Ez valami kódolt nyelv? Fene sem tudja… á, hagyjuk…

Nagyjából ez játszódhat le egy átlagos ember fejében, aki meglátja ezt az öt jelet. Valóban kódolt üzenet, ami egy másik világ anyanyelve. Ez egy játék, amit úgy hívunk: sakk.

Hogy mi is ez?

Egy szórakoztató játék, ami elgondolkodtató, tanulságos és óriási koncentrációt igényel.

Ezt a játékot nem lehet csak könyvekből megtanulni, mert elengedhetetlen hozzá a tapasztalatszerzés és a kitartó, szorgalmas munka.

De ha nem könyvekből, akkor hol és hogyan lehet megtanulni?

Hihetetlennek hangzik, de napjainkban külön iskolák működnek erre a célra, hogy a feltörekvő fiatalokat megtanítsák a sakk minden apró részére, amivel ügyes versenyzőkké, sakklegendákká válhatnak.

Egy ilyen intézménynek vagyok jómagam is a tanulója, immár öt éve.

Szeretném bemutatni ezt az iskolát azoknak, akiket érdekel a sakk, a sakk tanulása, a módszerek, a taktika. Azoknak, akik éppen kedvet kaptak, hogy megtanulják vagy  akik már túlléptek a ,,már megverem a nagypapát is” korszakon.

A Sakkiskoláról

Ezeket a foglalkozásokat Szabó Krisztián nemzetközi sakkmester és Szabó Renáta vezetik 2014 óta, férj és feleségként. A cég sok megyében, több, mint 30 helyen oktat kb. 500-600 gyermeket, a kezdőtől a haladó korosztályon keresztül, a Nagymesteri szintig.

A sakkiskola célja eredetileg az volt, hogy minél több gyermeket ismertessenek meg a sakk játékkal. Ez mára némiképp változott, ugyanis a megszerzett ismeretek alapján rájöttek, a tudást játékos módon kell átadni a gyermekeknek, ezzel megragadva fantáziájukat és érdeklődésüket. Ennek a módszernek köszönhetően már lassan több, mint 15 levédett sakk-logikai játékot védett le a Sakkiskola.

A gyermekeket korosztályuk szerint sorolják be csoportokba, ahol szintnek megfelelő mennyiségű és nehézségű anyag kerül leadásra.

A legfontosabb szerepet a tanulási folyamatban az alapelvek elsajátítása kapja, azután épül fel a tananyag a bábuk mozgásától a megnyitáson át a a kombinációkig.

A ,,tanárok”

A Szabó Krisztián Sakkiskola sok mindenben egyedülálló, nemcsak erényekben, elvekben, hanem módszerekben és a foglalkozásokat tekintve is: Krisztián, Renáta és a foglalkozásvezetők erkölcsi normája, szemlélete, álláspontja megegyezik, családtagként kezelik egymást, összhangban folyik az oktatás, ami megkönnyíti a munkát, a kommunikációt és az előrehaladást.

Az oktatási elvek közé tartoznak a szolidaritás, nyitottság, felelősségvállalás, a becsületesség és a kölcsönös tisztelet, utóbbi a tanárok és a diákok kapcsolatát is jellemzi a bizalom és a szeretet mellett.

A foglalkozásokat a közoktatást kiegészítő tartalmas logika-, memória-, és csapatépítő feladatok töltik ki, melyhez hozzájárul a mozgás, a felgyülemlett energia levezetésére.

Mit fejleszt a Sakkiskola?

A program lehetővé teszi, hogy a gyermekeknek fejlődjön a logikai-, memóriai- és koordinációs készségük, stratégiai gondolkodásuk, illetve a jövőre nézve a középiskolai életbe való bekapcsolódásuk és a sikeres felnőtté válásuk.

A visszajelzések alapján a tanulók ezekben fejlődtek az itt eltöltött idő alatt:

 • koncentráció
 • stratégia
 • a játszmák felépítése
 • helyzetfelismerés, taktika,
 • bábuk használata
 • mattadás
 • tanulmányi eredmények (pl.: jobb jegy matematikából).

A Sakkiskola a gyermekek szemszögéből

A gyermekek többsége kevesebb, mint egy-, illetve két-három éve tanulnak a Sakkiskolában. Így kétféle vélemény alapján állítottam fel a tényeket:  

 • A leadott sakkiskolai tananyagra általában közmegelégedés jellemző, vannak nehezebb részek, de szorgalommal és kitartással leküzdhetőek.
 • mindenki a tudásának megfelelő csoportba lett beosztva.
 • A tanórákon a megoldandó feladat és a logikai játék általában ugyanannyi.
 • A legjobb dolgok a Sakkiskolában: a logkai játékok, a feladatlapok (egy- és kétlépéses matt, áldozatok), illetve a ,,jól megtanulok sakkozni és megverem benne Apát.”
 • Nem minden tökéletes. Úgy, ahogy a Sakkiskolának is van még hova fejlődnie: a tanulók több páros játékot, illetve híres/profi sakkozók élménybeszámolóját, edzőmeccsét hiányolják.
 • Miért jó a sakk (gyermekek véleménye)?  Mert fejleszti a logikus- és az előre gondolkodást, a kreativitást, a látásmódot és a kitartást, szórakoztató, jó elfoglaltság baráti/családi körben.

Sakkóvoda

A gyermekek többsége már rögtön a Sakkiskolában kezdte tanulmányait, azonban az Iskola működtet Sakkóvodát is, ahol már az alapok letétele történik játékos és leegyszerűsített formában, mint például a bábuk és tulajdonságainak ismertetése.

A Sakkiskola folyamatosan bővül, fejlődik, lehetőséget biztosít a feltörekvő fiatalok számára, ezzel megalapozva életüket és erősítve a sakk iránti szenvedélyüket, szeretetüket.

Személyes véleményem alapján ajánlom az iskolát minden gyermeknek, mert nem csak életre szóló élményekkel, hanem elengedhetetlen tudással és készségekkel is gazdagodhatnak.

Szöveg: Németh Fruzsina – Ciszterci Szent István Gimnázium

[radio_player id="1"]