Ez egy fix pont az éltünkben, ahova mindig visszatérünk

A város legmozgalmasabb két hetének, azaz a Királyi Napoknak 2019-ben is az egyik legfontosabb programja az augusztus 17-18-19-én megrendezett Koronázási szertartásjáték. Idén IV. Béla életútját és koronázását mutatja be az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozat. Az előadás az Élet magja címet kapta, ami tökéletesen összefoglal mindent, amit a király élete során véghez vitt, a tatárjárás után újjáépített egy országot, azaz elvetette az új élet magjait.

Az elő évekhez hasonlóan, idén immár hetedjére is Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezte a darabot. Dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel az oldalán köszöntötték a sajtót, a meghívottakat és a német testvérvárosból, Schwäbisch Gmündből érkezett vendégeket pénteken, a sajtónyilvános próbán. “Ez egy fix pont az életünkben, ahova mindig visszatérünk.” – fogalmazott Szikora János arról, hogy mennyire szerves részévé vált a színház életének a szertartásjáték. “IV. Béla élettörténete fantasztikus, remélem, hogy új ismeretekkel is szolgálhatunk a közönség számára, és ők is annyira élvezni fogják, mint mi és a színészek a próbákon.” – zárta köszöntőjét.

A darab központjában, az előző évekkel ellentétben nem maga a koronázás áll, hanem a “második honalapító” élete. Látványban az idei előadás viszont hasonlít a tavalyihoz, hiszen szerepet kaptak az óriásbábok, két kivetítőn is láthatóak a jelenetek, és a színpad a két nagyjából 20 méteres tornyával már messziről kiszúrható.

A táncosok és a színészek között pedig több mint 80 határon túli fiatal kapott szerepet. A főszereplő királyt Lábodi Ádám, feleségét, Laszkarisz Máriát Kubik Anna alakítja. A tavalyi főszereplőt, II. Andrást játszó Sághy Tamás idén Batu kán bőrébe bújt, Szent Margitot, IV. Béla lányát pedig Varga Lili játssza. A narrátor szerepében Mihályi Győzőt láthatjuk, hallhatjuk. A darabra hatalmas volt az érdeklődés, a szervezők mindhárom nap teltházat várnak, ami azt jelenti, hogy akár 7000-7500 ember is megtekintheti az előadást.

Szöveg: Lendvai Martin
Fotók: Pintér Ádám