Egy gátfutó mindennapjai

Gombolai Nóra az osztályunk egyik tehetsége: kitűnő tanuló, és remek sportoló is egyben.  Nóri tavaly serdülő válogatott volt, emellett a mai napig a fehérvári atlétikacsapat fontos tagja. A sportágáról kerdeztem.

Hány évesen kezdted el ezt a sportot űzni, és miért erre esett a választásod?

Hat évesen kezdtem, még óvodás voltam. Szóval ez a tizedik év, hogy ezt csinálom. A szüleim is egész életükben sportoltak. Anyukám is gátfutó volt, ezért a tesómmal beíratott minket az atlétikaedzésekre. Mellette más sportokat is kipróbáltam, de ott ragadtam. Így ez vált a fő sporttá, és ma már csak ezt csinálom.

– Hogy néz ki egy edzésed?

Először van egy bemelegítés, úgy háromnegyed óra. Ebben benne van egy bemelegítő futás, ami olyan két kilométer szokott lenni, utána gimnasztika, futóiskola, majd elkezdjük az edzést. Edzésen vagy résztávozunk, vagy technikai dolgokat csinálunk például a gátfutáshoz. Különböző távokat futunk, különböző pihenőidőkkel, a végén pedig általában kondi és erősítés van.

– Jelenleg milyen korosztályokban, milyen bajnokságokban vagy jelen?

Most januárban leszek másodéves ifista. Nálunk két évenként váltunk egy korosztályt. Emiatt most én leszek a „nagyobb”, szóval 2004-esekkel fogunk együtt versenyezni.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri

– Hogy néz ki nálatok egy szezon?

Egy év úgy néz ki, hogy októbertől januárig van az alapozási időszak. Ez a felkészülés, ezek igazából a leghosszabb edzések, hosszú futások, erőnlétet és állóképességet fejlesztünk vele. Fedett pályás szezon pedig február, március környéke. Ez rövid, körülbelül másfél hónapos. Ez is igazából egy versenyszezon, de inkább előkészíti a nyári versenyidőszakot. Tavasztól kezdődően, májustól júliusig van igazából a fő szezon, ahol a legfontosabb versenyek vannak, itt kell a csúcsformát elérni. Nyáron szoktunk egy nagyjából két hetet pihenni, ez a versenyek időpontjától függ. Augusztus végén, szeptemberben szintén van egy ilyen rövidebb szezon, amikor még versenyzünk, de ezzel zárjuk igazából az évet.

A képen a következők lehetnek: 8 ember, , mosolygó emberek

– Hogy néz ki egy verseny?

– Ha nem Fehérváron versenyzünk, akkor az utazás is időt igényel, aztán két- három órával minimum a helyszínen kell lenni a verseny előtt. Itt még egy kicsit van idő fejben is felkészülni a futásra és egy óra, plusz mínusz 10 perc szokott lenni a bemelegítés, ez általában alaposabb, mint egy edzésen. Van egy előfutam, amikor a legjobbat kell nyújtani. De ha esetleg van döntő rövidebb versenyszámoknál, ha oda bekerül az ember, akkor egy óra múlva még egyszer kell futnia, az az igazán fontos futás. Tulajdonképpen ebből áll egy verseny, van, amik egy naposak, van amik kettő, meg attól is függ, hogy hány versenyszámban indulunk.

Szöveg: Kajdi Ilona (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium)
Fotó: Ambrus László

[radio_player id="1"]