Esszék és fogalmazások…

Koffeinmérgezés, könnyek és korai őszülés – avagy hogyan enyhítsünk a poklon, amit esszéírásnak hívnak?

Van valami komikus abban, hogy bár az esszék és fogalmazások jelentős részét teszik ki a középiskolai jegyeknek, a diákok többségének még csak meg sem próbálják elmagyarázni, hogy tulajdonképpen hogyan kéne ilyesfajta irományokat produkálniuk. Így akár a szőke herceg fehér lovon, suhanok a recsegő gurulós székemen a diákok (és környeztük) elmeállapotának megmentésére.

Először is válasszunk egy viszonylag mindennapi esszé témát a példák érdekében. A „tea és/vagy kávé” témakör például elég sokrétű ahhoz, hogy szinte minden szituációhoz kielégítő tartalmat nyújtson.

Mi az az esszé?

Röviden: egy „okos” fogalmazás. Hosszabban: egy olyan írott mű, amely az irodalmiasság (lírai, drámai, epikai művek) és az irodalmiatlanság közti pengeélen táncol. Általában rövid terjedelmű és az író véleményét tükrözi, de nincsen pontos definíciója. A témái is sokfélék lehetnek; a műelemzés és a tudományos papírok talán a leggyakoribbak, de a politikai és mindennapi témák is elfogadottak. Bármit is tanítottak a középiskolai felvételin, nem feltétlenül kell tartalmaznia mind az adott téma ellen, mind pedig mellette álló érveket.

Tippek és csínyek

Most, hogy túl vagyunk a dolgok legszárazabb részén, lássuk a lényeget!

Gondold végig a témát! Ez általában nem túl bonyolult, hiszen a megadott témák rendszerint elég szigorúak. A „tea és/vagy kávé”-val kapcsolatban felmerülhetne például „a kávé környezeti és társadalmi hatásai”, „a kávé vagy a zöld tea a jobb választás?”, vagy szimplán: „a tea hasznosabb a kávénál” és ehhez hasonló állítások, kérdések. Mégis fontos, hogy tudd, merre szeretnél elindulni.

Olvass több forrást, minél több nyelven! Egy teljesen átlagos témához is érdemes legalább három cikket átnézni, és mivel a legtöbb gimnazista tanul idegen nyelvet, érdemes külföldi oldalakat is használni.

Ne a Wikipédia legyen az elsődleges forrásod! Hosszú és általában elég pontatlan, így amíg tanuláshoz jól jöhet, esszéírásnál teljesen felesleges szenvedés. Rengeteg cikk van az interneten, amelyek sokkal rövidebbek és érdekesebbek.

Ismerkedj meg a legnépszerűbb véleményekkel! A legjobb témák nem olyan mindennapiak, mint például az Internet: áldás vagy átok, vagy a tea kontra kávé.

– Ha úgy érzed leragadtál, tedd fel magadnak a kérdést: hogyan tehetném mindezt egyedivé? Sokszor a legkülönlegesebb és legszélsőségesebb vélemények feltárásában rejlik a válasz. A tanárok már több száz fogalmazást olvastak a teáról. Sokszor a legnagyobb kívánságuk, hogy valami újat láthassanak.

Döntsd el, mi a véleményed! Ha nem keverednél élet-halál harcba azért, hogy megvédd az igazad, akkor gondold át még egyszer.

Ne a bevezetéssel kezdd! Először írd le a dolgokat, amiket meg akarsz említeni, győződj meg arról, hogy megvannak az érveid, majd ülj le, és írd meg a tárgyalást! Nehéz úgy felvezetni valamit, hogy még fogalmad sincsen mi az.

Ne használd az „én”, „enyém” szavakat! Kivéve, ha kihangsúlyozza a feladat, hogy a saját személyes tapasztalataidról kell írnod, sokkal menőbbnek nézel ki, ha mások szavaival és felmérésekkel dobálózol. Pl.: Én minden nap teát iszom. / A környezetemben a kiskorúak 80%-a minden nap iszik teát.

Pontos számok és statisztikák. Pl.: Magyarországon évről évre több kávét iszunk. / Magyarországon évente stabilan 2%-kal növekszik a kávéfogyasztás.

Pontosan idézz, írd le kitől idéztél és azt is, hogy miért releváns az adott illető! Egy világhírű atléta ritkán tud fontos véleményt adni a tea történelméről.

A befejezés olyan, mint egy fél perces reklám utolsó négy másodperce. „Ha emésztési problémái vannak válassza a Antipanasz 3000-t. Véd, ápol, hajt és most még olcsó is,” bár az elmúlt 26 másodpercben ugyan ezt hallottuk, azért még egyszer elismétlik, ha esetleg elfelejtettük volna. Foglald össze a véleményedet és sorakoztasd fel az érveidet még egy alkalommal. Pl.: A tea összességében egészségesebb, jobb a környezetnek és fogyasztásakor a függőség veszélye sem áll fenn, így bár a kávé népszerűsége gazdag ízvilága és könnyű elérhetősége miatt érthető, a tea több szempontból is ideálisabb választás.

– Ahogyan az internet bölcsei mondják: Ha nem tudod elképzelni magadat amint az esszéd felolvasása után elengedsz egy laza félmosolyt és eldobod a mikrofont, erősíts az érveléseden!

Hogyan tedd érdekesebbé az esszédet?

– Keress egy idézetet, ami tükrözi a véleményedet és e köré építsd az esszét!
– Indíts egy érdekes ténnyel, statisztikával!
– Indíts egy eseménysorozat végével! Pl.: egy háború véget ér, egy író meghal, egy találmány elnyeri a mai formáját.
– Tegyél fel érdekes kérdéseket, melyekre az olvasó csak akkor kap választ, ha elolvassa az esszét! Pl.: Miért iszunk évről évre több kávét? Milyen összefüggés van a kapitalizmus fejlődése és a magyarországi teaválaszték között? NEM pedig: Kik azok a britek? Mi az a Nap? Miért tea?

Sok sikert! (Mondom, ahogyan a mikrofon kihullik a kezemből a brit királynő pedig könnyes szemmel a nyakamba akasztja a lovagi jelvényt.)

Szöveg: Pavlitzky Laura (Tóparti Gimnázium és Szakgimnázium)
Fotó: Pintér Ádám (Óbudai Egyetem)

[radio_player id="1"]