Híres tudósok kevésbé ismert oldala

Rengeteg híres tudós, kémikus és fizikus dolgozott azon, hogy segítse a fejlődést, és hogy megértsük a világot. Ezért felnézünk rájuk. De nekik is voltak furcsa, szokatlan szokásaik, cselekedeteik, amelyeket normális ember nem csinál.

Arkhimédészről mindenki hallott, vagy legalább Arkhimédész törvényéről. Egyesek szerint ő volt a legjobb matematikai fizikus Newton és Galilei előtt. Egy anekdota szerint, amikor fürdés közben rájött az úszás törvényszerűségére, örömében meztelenül kirohant az utcára és kiabálta: „Heuréka!” (azaz „Megtaláltam!”)

Albert Einsteinről is mindenki hallott már. Ő az egyik olyan tudós, akiről azt feltételezik, hogy Asperger-szindrómás volt. Ugyanis saját maga szerint hiányzott belőle a vágy a közvetlen kapcsolatteremtésre, és például a Nobel-díj átadón zokni nélkül jelent meg. Ez azért nem olyan súlyos az előbbihez képest.
Tudjátok melyik a leghíresebb kép Einsteinről? Hát amelyiken kinyújtja a nyelvét. Ez úgy készült, hogy a tudósunk éppen a hetvenkettedik születésnapjáról indult haza. Beült az Aydelotte házaspár autójába (ők vitték haza), majd hirtelen rengeteg újságíró gyűlt oda. Einstein nem akart velük szóba elegyedni. A sajtó ekkor azt mondta, hogy legalább mosolyogjon a kamerába. Ekkor nyújtotta ki a nyelvét.

Nikola Tesla az a tudós, akinek 146 szabadalma volt, és munkássága gyökeresen befolyásolta a fejlődést, a mai világot. Idősebb korára azonban kicsit furcsán kezdett el viselkedni. Megszállottja lett a 3-as számnak. Ezenkívül rettegett az emberi szőr minden formájától. Mondhatni, az évek alatt eléggé belefáradhatott a munkájába. Beleszeretett egy galambba, aki viszonozta érzéseit. Ez viszont már annyira hihetetlen, hogy alig hittem el a forrásnak. Aztán megtaláltam egy idézetet Teslától: „Galampeket tápláltam, évek óta ezrekben. De volt egy gyönyörű madár, tiszta fehér, szárnyain világosszürke hegyekkel; az egyik más volt. Nő volt. Csak azt kellett volna, hogy felhívjam, és ő hozzám repül. Imádtam azt a galambot, mivel egy férfi szeret egy nőt, és ő is szeret. Mindaddig, amíg nálam volt, életemnek is volt célja.” Bár ezt az idézetet a Google fordító fordította, azért remélem, átment a lényeg. Hihetetlennek találom. Miért? És hogy?

Szöveg: Juhász Bence

[radio_player id="1"]