„Hogy meglegyen bennünk az elhatározás” – Szabó-Tóth Dávid

Van egy diák a Vasvári Pál Gimnáziumban, aki idén nemcsak az iskolát, hanem az országot is képviselte az olaszországi Jesoloban a kick-box világbajnokságon, ahol bronzérmes lett. A sportpályafutásáról és személyes életéről kérdeztem Szabó-Tóth Dávidot.

#Hashtag: Mi az, ami a legjobban tetszett a kick-box versenyeken?

Szabó-Tóth Dávid: Kezdetben leginkább a versenyrutin gyarapítása érdekében vettem részt mérkőzéseken. Az egyik ilyen versenyen pillantottam meg a szövetség nyári táborának plakátját, ahova később jelentkeztem is, hiszen annyira magával ragadott a kick-box szabályrendszere és hangulata is. Ekkor már több pozitív visszajelzést is kaptam, miszerint komolyabban is foglalkoznom kéne ezzel a sportággal, mert megvan hozzá a tehetségem. Nem sokkal ezután, 2016-ban egy budapesti egyesület is leigazolt. Azóta életformává vált számomra a kick-box és a versenyek is.

#H: Hogyan tudod megvalósítani, hogy az edzések és versenyek mellett minden másra is jusson időd?

Sz-TD: Miután bebizonyosodott számomra a sport és a tanulás együtt nem megy, kénytelen voltam magántanulóvá válni. Nálam ezt úgy kell elképzelni, hogy reggel egy kis tanulás után edzésre megyek, majd folytatom a tanulást és egy újabb edzéssel zárom le a napom.

#H: Mi a legszebb élményed az eddigi sportpályafutásodból?

Sz-TD:  Az idei világbajnokság! Ez számomra egy olyan különleges élmény volt, amelyben ezelőtt még nem volt részem.

#H: Kérlek, mesélj nekünk világbajnokságról!

Sz-TD: Ez tulajdonképpen egy hétig tartó rendezvény volt, amely során meg volt határozva, hogy melyik napon mely ellenfelekkel kell megmérkőznünk. Én 2 kategóriában is indultam, a negyeddöntőig sikerült eljutnom.

Dávid az interjúban azt is megosztotta velem, hogy már pár éve mentális tréner segítségével dolgozik. Hetente találkozik egy úgynevezett coach-csal, aki tippekkel és tanácsokkal látja el azzal kapcsolatban, hogy hogyan kezelje az éles helyzeteket, miként zárja ki a külvilágot a mérkőzéseken. Dávid szerint ez adta meg azt a pluszt is, amely segítségével, sokkal nyugodtabban tud kiállni a küzdőtérre. Ez a közös munka a coach-csal, a sporteredményeiben is megmutatkozik.

#H: Mit tanácsolsz azoknak, akik játszanak a gondolattal, hogy elkezdjék a kick-boxot?

Sz-TD: Véleményem szerint ebben a sportban a siker kulcsa az, hogy meglegyen bennünk az elhatározás, és a kitűzött cél lebegjen a szemünk előtt. Fontos, hogy kitartóak legyünk, fejlődni tudjunk és képesek legyünk mindig felülmúlni korábbi önmagunkat.

#H: Mik a céljaid a jövőre nézve a kick-box kapcsán?

Sz-TD: A rövid távú célom az az, hogy jövőre újra hazám színeiben küzdhessek az Európa-bajnokságon, valamint a felnőtt válogatottban és a VB-n is kipróbálhassam magam. A későbbiekben pedig szeretnék edzővé válni és segíteni az érdeklődőknek abban, hogy minél hatékonyabban elsajátíthassák ezt a sportot.

#H: Hogy képzeled el magad 5 év múlva, miként fogod élni a mindennapjaidat?

Sz-TD: A fizikához kapcsolódó érdeklődésem révén a gépészmérnöki pályát érzem a legközelebb magamhoz és emellett másodállásban kick-box edzőként szeretnék dolgozni.

#H: Végül pedig mit üzensz az olvasóknak?

Sz-TD:  Küzdjetek az álmaitokért, hiszen a kemény munka mindig meghozza gyümölcsét!

Szöveg: Fónagy Kitti Márta (Vasvári Pál Gimnázium, 10. D)