Magasban szabadok, önmaguk lehetnek

Öt fiatal légtornász lány adott interjút lapunknak, amiben elárulják, hogy mi az, ami megfogta őket a sportban, milyen kreativitásfejlesztő erővel bír, mekkora fizikai erőnlétet igényel, de még az esetleges veszélyekre is kitérnek.

A légtornász lányok heti két alkalommal járnak edzésre, de még otthon is kísérleteznek mozdulatokkal. Általában új elemeket tanulnak edzőjüktől, vagy egymástól. A régiek gyakorlása sem marad el, még az is előfordul, hogy ezeket fejlesztik tovább.Nagyon családias az edzések hangulata, bárkinek bármi problémája van, ott elfelejtheti, segítünk benne egymásnak és arra az egy órára mindenki önmaga lehet – mesélte Kétszeri Dóra, aki legelőször a Majálison találkozott a légtornával, és azonnal beleszeretett.

A 11 éves Major Alexa és a 14 éves Major Antónia hat éve kezdtek el légtornázni, egy nap különbséggel. A testvérpár közül a fiatalabbik, Alexa előszeretettel lógott a teraszi függőágyon és különböző tornászmutatványokat adott elő, így anyukája elvitte őt egy légtornaedzésre. Az első légtáncos élménybeszámoló után nővére is kipróbálta magát. Azóta egymást inspirálva és segítve űzik versenyszerűen ezt a nagy fizikai erőnlétet igénylő sportot.

Minél komolyabb szintre szeretnénk emelni a tudásunk és megmutatni az embereknek a légtornában rejlő kecsességet, szépséget. Emellett a világbajnokságra való kijutás is egy nagy álmunk – mondta Major Antónia, aki elárulta, hogy kishúga szokott segít neki egy-egy koreográfia összeállításában.

Amikor nem tudok aludni, akkor szoktam új elemeken, vagy akár koreográfián is gondolkodni – mesélte Major Alexa, aki egyéniben négy aranyéremmel büszkélkedhet, testvérével duóban pedig egy bronzéremmel.

A lányok mind versenyszerűen űzik a légtornát, és igen szép eredményeket érnek el országos, és van, aki már nemzetközi versenyen is.

Hosszú távú terveim vannak a légtornával, ezzel szeretnék foglalkozni felnőttként is. Eddig országos és nemzetközi versenyen vettem részt. 2017 országos légtánc verseny 2 helyezés „Hammock” kategóriában. 2018 Európa Bajnokság 5 helyezés, „Tissue” kategóriában. 2018 országos légtánc verseny 2 helyezés, „Tissue” kategóriában. Szeretnék még jobban teljesíteni és tökéletesíteni az elemeket. Több új eszközön is kipróbálni magamat pl. Cube, trapéz, heveder, csillár, rúd.  – mesélte Izsay Zsófia, aki két és fél éve kezdte a légtornát, mikor még csak öt éves volt.

Amikor megkérdeztem miért szeretik ennyire ezt a sportot, mindenki válaszában benne volt a szabadságérzet és az, hogy önmaguk lehetnek:

Előfordult már velem, hogy amikor nagyon magas kilátóban voltam megszédültem, de légtorna közben sosincs tériszonyom – mondta Major Alexa.

A légtorna koreográfiámba mindig rakok táncos elemeket, ez a két sport együtt nagyon közel áll a szívemhez – mesélte Major Antónia.

A nyolc éves Simon Aisa két éve kezdte a légtornát, azóta országos versenyen harmadik és negyedik helyezést ért el.

Onnan jött az ötlet, hogy elkezdek légtornázni, hogy otthon mindig felmásztam a radiátor csövére és nagyon megtetszett, hogy magasban vagyok. A légtánccal ki tudom fejezni magam, például egy történetet építve a koreográfia köré: az egyik versenyen oroszlános jelmezben voltam, mert az a kedvenc állatom – mesélte lelkesen Simon Aisa.

Az elemek bekötése közben maximálisan kell figyelni és 100 %-osan összpontosítani a feladatra, különben egy zuhanásos mozdulatnál ki is eshet a figyelmetlen légtáncos az anyagból.

Szerencsére eddig nem volt nagy sérülésem, mert többször is átnézem, hogy jól vagyok e bekötve. Apró horzsolások, illetve véraláfutások akkor is keletkeznek, ha odafigyel a légtáncos. Nővéremnek viszont egyszer kiment a válla légtorna közben, de ez nem tántorította el a sporttól – árulta el Major Alexa.

Szöveg: Sándor Tamara – Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium

[radio_player id="1"]