Mindig csak azt tedd egy állattal, amit szeretnél, hogy veled is megtegyenek! – Óriáskutya a könyvtárban

Az állatok világnapja közeledtével „Felelősségteljes állattartás” címmel tartott előadást harmadik osztályosoknak az ASKA kutyamenhely vezetője. Az előadó nem egyedül érkezett a Vörösmarty Mihály Könyvtárba: jött vele Bagira, az óriási Újfundlandi kutya.

A barátságos jószágot a gyerekek hamar megkedvelték, ölelgették és simogatták őt, aki nagyon élvezte a figyelmet.

Megtudták, hogy az Újfundlandi az egy vízimentő kutyafajta. Réges régen, amikor nem boltokban vásároltak, hanem hajókkal zajlott a kereskedelem, nagy segítség volt egy ilyen kutya. Hogy miért? Azért, mert a hajókat nem tudták a partig kivezetni, a kereskedőknek kellett beúszni az árucikkekért. Azonban veszélyt jelentettek rájuk a cápák, amik készen álltak a támadásra. Itt jönnek a képbe az Újfundlandi kutyák, melyek könnyen úsztak úszóhártyás lábaikkal, és nagy termetükkel legyőzték a cápákat, megmentve az embereket és fellendítve a kereskedelmet.

Az ASKA menhelyre általában olyan kutyák érkeznek, amelyek sokat szenvedtek, vadak, de nem maguk miatt lettek azok. Ha támadnak, csak magukat akarják védeni, mert emlékeznek a sok szörnyűségre, melyeket az ember tett velük.

Mindig csak azt tedd egy állattal, amit szeretnél, hogy veled is megtegyenek! – fogalmazott az ASKA állatmenhely vezetője.

A felelőtlen állattartás rengeteg problémához vezethet. Ha a kutyát betegen ölelgeted, nagy valószínűséggel elkapja tőled, és ő is ugyanúgy köhögni fog. Gyakori betegség manapság a szívférgesség, amelyet szúnyogok terjesztenek. De szürkehályog és fogkő ugyanúgy előfordulhat náluk. Utóbbira jó megoldás lehet az, hogy heti egyszer száraz zsemlét adunk a kutyának, ugyanis az leszedi a fogkövet. Számos más betegsége is kialakulhat náluk, így ha felelősséget vállaltunk egy kutyáért, akkor is vigyázni kell rá és szeretni, amikor betegségben szenved – ezeket is megtudhatta az ifjú közönség.

Szöveg: Sándor Tamara
Fotó: Elek Zsanett

[radio_player id="1"]