Zeneajánló – személyes kedvencek Spotifyon, Deezeren, YouTube-on

Előadókat keresel, hogy csöndes hétvégéken, hosszú utakon, iskolába vagy munkába menet zenét hallgass, de kifogytál a listákból? Pár ötlet, az én kedvenceim közül:

Imagine Dragons: A 2008-ban alakult négytagú amerikai banda évek óta személyes kedvenceim közé tartozik. Az alternatív rock műfajt képviselő együttes 2012-ben szerzett széles körű ismertséget a Night Visions című albumukkal. A Billboard magazin szerint az Imagine Dragons 2013-ban az év végi rockzenei slágerlisták első helyén végzett, a Rolling Stone pedig Radioactive című kislemezüket mint „az év legnagyobb rockslágere”-ként nevezte meg.

Skillet: A Skillet az egyik legnépszerűbb banda a rock kedvelők körében. 1996-ban alapította John Cooper, az együttes fronterembe, 2 másik banda tagjaival. Ma már azonban a tagok között ott van felesége és 2 új tag, egyikük az együttes női dobosa, ami nálam plusz pontnak számít. Eddig 7 albumuk jelent meg, és 2 Grammy-díj jelölést kaptak. Megalakulásuk óta sok műfajt képviseltek már, többek közt az alternatív rockot, az indusztriális és a hard rockot.

Panic! at the Disco: Akik ebben a pillanatban is hallgatnak minket, biztosan tudják, kiről van szó. Ugyanis a banda énekese és egyetlen stabil tagja, Brendon Urie sok lány favoritja, mind hangja, mind pedig kinézete miatt. A Las Vegas-i együttest 2004-ben alapította Brendon gyermekkori barátaival, még középiskolások voltak, amikor elkészült első demójuk. Dalaikat leginkább pop műfajban írják, de nem ritka a rock vagy a punk-pop stílusban előadott számuk sem.

Burn Out:  A magyar banda 2007-ben alakult. Mong Máté barátjával kezdte el szervezni az együttest, későbbi keresések után pedig még 2 taggal lettek a gazdagabbak. Dalaik leginkább hord rock, heavy metal és standard rock-metálban íródtak. Személy szerint nekem ez az egyetlen magyar banda, amit tényleg szeretek. Szövegüket tekintve nem a megszokott, romantikus stílusú banda, inkább a valós, elvontabb témákról énekelnek.

The Score: A 2 tagú együttes 2015-ben alakult, akik szintén az alternatív rock és a pop-rock műfajt képviseli. A két srác, Edan és Eddie, túl van már 6. albumuk kiadásán is. Minden hónapban legalább 1 új számot kiraknak youtube-ra.  Ők szintén nem a romantikus témákról írnak, hanem mint a műfajuk is mutatja, a dal témájában is inkább a rock stílust képviselik.

Neffex: Végül de nem utolsó sorban pedig itt van az aktuális kedvencem, a Neffex. A 2014-ben alakult 2 személyes rap banda biztos sokak számára ismert, akár edző zeneként, vagy a rap rajongóknak mint egyik kedvencük. Cameron Wales és Brendon Horth több éves tapasztalatuk alapján egyre jobb zenéket töltenek fel, eddig 4 albumuk jelent meg. A srácoknak ebben a pillanatban is zajlik a 2019-es Európa turnéjuk.

Szöveg: Dittinger Léna (Lánczos Kornél Gimnázium)

[radio_player id="1"]